top of page

3 Σεπτεμβρίου2018

Φθινόπωρο: Η πιο κατάλληλη εποχή για μια γυναικολογική επίσκεψη -Γιατί είναι απαραίτητος ο γυναικολόγος μετά τις διακοπές;

Untitled-1.jpg

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί όλη η ανεμελιά στις παραλίες και στις αμμουδιές.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για το καθιερωμένο τεστ παπ και για ένα γενικό γυναικολογικό έλεγχο και εάν χρειαστεί καλλιέργεια κολπικού υγρού. Και αυτό γιατί η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού που προηγήθηκε ή ακόμη και οι χωρίς προφυλάξεις θερινές ερωτικές επαφές μπορεί να σας δημιουργήσουν κάποια μόλυνση στην ευαίσθητη περιοχή καθώς και διάφορα γυναικολογικά προβλήματα τα οποία θα  αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αν διαγνωστούν εγκαίρως.

 

Κολπίτιδες-μυκητιάσεις

Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου ωστόσο συχνά μπορεί και να αφορά φλεγμονή και του αιδοίου (αιδοιοκολπίτιδα) ή να συνοδεύεται και από τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου). Οι κολπίτιδες των γεννητικών οργάνων οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη μικροοργανισμών (μικρόβια, μύκητες ή ιοί). Κάποια μικρόβια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια αλλά και το μυκόπλασμα. Άλλος παράγοντας είναι και μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο PH του κόλπου, καθώς και η  κατανάλωση αντιβιοτικών που καταστρέφουν  τα φιλικά βακτήρια του κόλπου αλλάζοντας το Ph του. Τελος, στους συνήθεις ενόχους για τους ερεθισμούς  των γεννητικών οργάνων, είναι τα συνθετικά εσώρουχα, η κακή υγιεινή, το ταμπόν αλλά και τα αποσμητικά και αφρόλουτρα που μεταβάλλουν το Ph του κόλπου.

 

Αρκετά συχνές είναι και οι μυκητιάσεις του κόλπου, οι οποίες οφείλονται κυρίως στο μύκητα Candida albicans και εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το βρεγμένο μαγιό που μένει πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, η άμμος στη θάλασσα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων.

 

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα) στον κόλπο και το αιδοίο, αίσθημα καψίματος καθώς επίσης ερυθρότητα και οίδημα στα τοιχώματα του κόλπου. Τα υγρά του κόλπου έχουν περίεργο χρώμα, υφή και οσμή αναλόγως του αιτίου που την προκάλεσε. Μερικές φορές υπάρχει και λίγο αίμα από τον κόλπο, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην απευθύνονται εγκαίρως στο γυναικολόγο τους και η κατάσταση να περιπλέκεται.

 

Κυστίτιδες

Oι κυστίτιδες είναι φλεγμονές γένους θηλυκού, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταλαιπωρούν γυναίκες και μάλιστα αρκετά συχνά. Όταν μιλάμε για κυστίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Γιατί, όμως, οι κυστίτιδες «προτιμούν» τις γυναίκες; H αιτία βρίσκεται στον ανατομικό σχεδιασμό του γυναικείου κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, που επιμολύνεται πολύ ευκολότερα από μικρόβια, κάνοντας έτσι τις περισσότερες γυναίκες να έχουν βιώσει τουλάχιστον μία ή και περισσότερες φορές τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν μια κυστίτιδα.  Τυπικά συμπτώματα της κυστίτιδας είναι η επιτακτική και συχνή ούρηση (συχνοουρία), ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ούρηση και ο πόνος τοπικά στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια καλλιέργεια ούρων ώστε να εντοπιστεί το μικρόβιο και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. 

 

Ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV)

Ένα ακόμη πολύ διαδεδομένο γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι η εμφάνιση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί πάνω από 100 τύποι HPV, εκ των οποίων περισσότεροι από 40  μεταδίδονται σεξουαλικώς και προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή.

Κάποιοι από αυτούς του ιούς ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πλέον είναι γνωστό ότι μόνο με την τακτική εξέταση του τεστ παπ μπορούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως και να θεραπεύσουμε τις βλάβες που δημιουργούν αυτοί οι ιοί καθώς αυτά τα στελέχη υψηλού κινδύνου δεν προκαλούν συμπτώματα αλλά είναι ουσιαστικά μια σιωπηλή λοίμωξη. Υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη του HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα. Κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι) επιφάνεια και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα, με χρώμα από ρόδινο έως καφεοειδές. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μήνες μετά την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε λοιπόν το γυναικολόγο σας για το ετήσιο check up; 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαριλή Ασκοξυλάκη    

μαιευτήρας-γυναικολόγος

Untitled-2.jpg
bottom of page