Email : m.askoxylaki@gmail.com
Τηλ : 210 89 82 410 | Κιν : 693 28 75 806
Ιατρείο : Αγγέλου Μεταξά 31 , Γλυφάδα
8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
17 πράγματα που κάθε εγκυμονούσα θα ήθελε να ρωτήσει το/τη γυναικολόγο της & οι απαντήσεις
“Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί.” έγραψε κάποτε ο Βρετανός ποιητής Robert Browning. Το μαγικό ταξίδι ξεκινά, όχι μόνο από τη μέρα που κρατάει το μωρό της στην αγκαλιά της αλλά εννέα μήνες πριν. Από τη στιγμή που διαισθάνεται και μαθαίνει ότι μια νέα ζωή μεγαλώνει μέσα της. Τότε είναι που νιώθει πως όλος ο κόσμος της χαρίζεται, αλλά ταυτόχρονα έχει αγωνία για να πάνε όλα καλά κι αναζητά πληροφορίες που θα της διασφαλίσουν μια ευχάριστη εγκυμοσύνη, ασφαλή τοκετό και φυσικά ένα υγιές μωρό.
Υπάρχουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη τους, όπως αντιμετώπισα εγώ. Είτε οι εννέα μήνες είναι εύκολοι, είτε δύσκολοι, το σίγουρο είναι ότι ο 280 περίπου ημέρες μιας εγκυμοσύνης είναι οι πιο έντονα φορτισμένες συναισθηματικά στη ζωή μιας γυναίκας.
Μετά από δύο εγκυμοσύνες, θεωρώ ότι η επιλογή γυναικολόγου -που στηρίζει ουσιαστικά την εγκυμονούσα, προστατεύοντας, καθησυχάζοντας αλλά και καλύπτοντας όλες τις απορίες της, -είναι καθοριστική για την καλή ψυχολογία της γυναίκας που κυοφορεί. Η αγαπημένη μου φίλη, μαιευτήρας - γυναικολόγος, Μαριλή Ασκοξυλάκη, απαντά σε ερωτήσεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό της κάθε εγκύου αλλά συχνά διστάζει να ρωτήσει...
Όπως πολύ σωστά μου είπε, "η θετική σκέψη είναι το καλύτερο γιατρικό σε κάθε φάση της ζωής μας, πόσο μάλλον στην εγκυμοσύνη! Θα τις συμβούλευα λοιπόν να αφήσουν πίσω τις «μαύρες» σκέψεις, να χαλαρώσουν και να σκέφτονται αισιόδοξα. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, με λίγη προσοχή και συμόρφωση στις οδηγίες του ιατρού όλα θα πάνε καλά. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, η τακτική άσκηση, η ανάπαυση και η θετική ψυχολογία επιδρούν ευεργετικά στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Εξάλλου η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά ευλογία! Και σίγουρα να μην ακούνε «ιστορίες τρόμου» από συγγενείς και φίλους, γιατί συνήθως είναι υπερβολικές."
Ας δούμε, όμως, τις ερωτήσεις και τις εξαιρετικές απαντήσεις τους...
Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη της και μέχρι πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρει μέχρι τη γέννα;
Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Βασικό ρόλο παίζει κυρίως η ποιότητα της διατροφής και όχι τόσο η ποσότητα. Μια διατροφή φτωχή ποιοτικά και ποσοτικά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι τροφές πρέπει να είναι πλούσιες σε διατροφικά στοιχεία αλλά και να προέρχονται από όλες τις διατροφικές ομάδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψη ασβεστίου, σιδηρού, φυλλικού οξέος, πρωτεΐνης και αμύλου. Θα πρέπει λοιπον να προτιμάται τόσο το άσπρο κρέας όσο και το κόκκινο (χωρίς λίπος όσο το δυνατόν) , γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά, παστεριωμένα φρέσκα τυριά με λίγα λιπαρά, όχι πολλά άλευρα, ψάρι καλά ψημένο, αυγά, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο (αγνό παρθένο), φρέσκα λαχανικά και φρούτα όλων των ειδών, όσπρια, πατάτες, μέλι, μαρμελάδα. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης μοιάζει με την υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα ούτως ή άλλως, είτε είναι έγκυος είτε όχι.
Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πάρει από 12 έως 16 κιλά. Τα κιλά αυτά βέβαια αφορούν μια γυναίκα με υγιές σωματικό βάρος πριν την κύηση. Οι λιποβαρείς γυναίκες θα πρέπει να πάρουν λίγο παραπάνω βάρος από το αναφερόμενο και οι υπέρβαρες λιγότερο. Η αύξηση τους βάρους στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικός παράγοντας για την έκβασή της. Μια υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών όπως σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, θυρεοειδοπάθειας, ενώ μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα και την υγεία του παιδιού.
Υπάρχει διατροφή την οποία θα πρέπει να αποφεύγει μια εγκυμονούσα?
Καλό είναι οι έγκυες να έχουν κατά νου πως υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαγορευτικές και άλλες που απλά χρειάζεται να αποφεύγουν.
Στην κύηση είναι μέγιστης σημασίας τα λαχανικά να έχουν πρώτα πλυθεί επιμελώς ή να τα έχετε προηγουμένως ψήσει ή βράσει. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος του τοξοπλάσματος, ενός παράσιτου που μπορεί να βλάψει το έμβρυο, αν η μέλλουσα μαμά έρθει σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της κύησης. Το κρέας συστήνεται να είναι καλά ψημένο ή μαγειρεμένο. Το κρέας, που δεν έχει επαρκώς μαγειρευτεί ενδέχεται να περιέχει τοξόπλασμα ή σαλμονέλα. Το συκώτι θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο.
Κάποια ψάρια (όπως ο ξιφίας, ο σολωμός και το σκουμπρί) περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Η κατανάλωση του μετάλλου αυτού μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, του εμβρύου. Τόσο τα ψάρια, όσο και τα θαλασσινά πρέπει κατά την κύηση να είναι καλά ψημένα ή μαγειρεμένα. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγεται το Sushi.
Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ωμά ή «μισομαγειρεμένα», διότι τότε υπάρχει πιθανότητα προσβολής από σαλμονέλα. Ωμά αυγά ανευρίσκονται σε τροφές όπως σπιτική μαγιονέζα ,σπιτικό παγωτό, κάποια γλυκά (π.χ. Tiramisu, μαρέγκες) καθώς και σάλτσες για σαλάτα (dressings, π.χ. Caesar’s). Επίσης, τα μαλακά τυριά, που περιέχουν κάποιου είδους μύκητα δεν συνιστάται να καταναλώνονται στην κύηση
Όσον αφορά τον καφέ συνίσταται η κατανάλωση του να είναι μετριασμένη (1 φλιτζάνι ημερησίως) ή να χρησιμοποιείται ντεκαφεινέ καφές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι η καφεΐνη βρίσκεται εκτός του καφέ και στη σοκολάτα, αλλά και σε διάφορα άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, καθώς και στα αναψυκτικά. Τέλος, τα οινοπνευματώδη ποτά συνίσταται γενικά να αποφεύγονται, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνδυάζεται με επιπλοκές της κύησης.
Τι συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων χρειάζονται?
Το πιο σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9. Η λήψη φυλλικού οξέος θεωρείται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού χάρη σε αυτό προλαμβάνονται βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού. Συχνά συστήνεται η συστηματική λήψη φυλλικού οξέος να ξεκινά πριν από την έναρξη προσπαθειών για επίτευξη εγκυμοσύνης, καθότι ενδέχεται να βοηθά τη γονιμότητα.
Ο σίδηρος από την άλλη είναι ουσιώδης στην εγκυμοσύνη γιατί βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα της μητέρας και μέσω του πλακούντα στο μωρό. Έτσι για την καλύτερη δυνατή κατάσταση της εγκύου αλλά και του αναπτυσσόμενου εμβρύου είναι απαραίτητη η λήψη του. Καθώς το κύημα μεγαλώνει, η ανάγκη για περισσότερο σίδηρο αυξάνεται, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με διάφορες επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος του μωρού και βρεφική θνησιμότητα.
Οι ανάγκες της γυναίκας σε ασβέστιο αυξάνονται κατά την κύηση (ειδικά κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο) καθώς μέσω του ασβεστίου που η ίδια προσλαμβάνει καλύπτονται και οι αυξημένες ανάγκες του μωρού, αφού ο σκελετός του αναπτύσσεται ταχύτατα. Πολύ σημαντική είναι και η βιταμίνη D κατά την εγκυμοσύνη καθώς βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το φώσφορο και το ασβέστιο, ενώ κάνει και καλό στα οστά.Τα στοιχεία δείχνουν, πως ακόμα και στην ηλιόλουστη χώρα μας η έλλειψη Βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες, που κατέγραψαν έλλειψη Βιταμίνης D ακόμα και σε ποσοστό 97% των εγκύων! Συνίσταται λοιπόν η λήψη από τη διατροφή, την έκθεση στον ήλιο και τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μικρή δόση Βιταμίνης D.
Η χορήγηση κατά την κύηση και το θηλασμό ωμέγα -3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού ενώ μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης. Τέλος, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά ώστε η μήτρα να μην αρχίσει να συσπάται πρόωρα. Η σοβαρή έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει στην προεκλαμψία, την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη και τον εμβρυϊκό θάνατο.
Διασκεδαση και εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιορίσουν οι εγκυμονούσες την διασκέδαση και την κοινωνική τους ζωή. Το μόνο που πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους είναι μερικές βασικές αρχές, που δεν θα κάνουν την διασκέδαση επικίνδυνη. Η δυνατή μουσική δεν επηρεάζει την ακοή του μωρού αλλά ο συνωστισμός των χώρων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατή μουσική το μόνο που θα τους προσφέρει είναι δυσφορία. Καλό θα είναι λοιπόν να αποφεύγονται χώροι με δυνατή μουσική όπως μπουζούκια ή clubs. Επίσης καλό θα είναι να μην πηγαίνουν οι έγκυες σε χώρους με πολύ κόσμο, ειδικά τον χειμώνα που υπάρχουν μεταδοτικά νοσήματα αλλά και λόγω του καπνού των γύρω (καθώς δυστυχώς δεν εφραμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα). Όσον αφορά το χορό, μπορούν να χορέψουν οι έγκυες αρκεί να αποφεύγουν τους έντονους χορούς. Θα πρέπει να μην στέκονται πολλές ώρες όρθιες και να μην φοράνε ψηλά τακούνια και γενικά άβολα παπούτσια για πολλή ώρα. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται το συχνό ξενύχτι και φυσικά το αλκοόλ.
Είναι εφικτός ο θηλασμός μετά την αυξητική στήθους?
Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς η απάντηση είναι θετική με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια.
Τα ενθέματα δεν επηρεάζουν το θηλασμό και έτσι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αυξητικής στήθους μπορούν να θηλάσουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε γενικές γραμμές. Δεν επηρεάζεται ο θηλασμός, καθώς δεν διακόπτεται η πορεία των γαλακτοφόρων αδένων μιας και τα ενθέματα μπαίνουν πίσω από τον αδένα ή ακόμη και πίσω από τον μυ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον αδένα. Τα προβλήματα στον θηλασμό προκύπτουν αν ο χειρουργός κόψει είτε τους γαλακτοφόρους πόρους στο χειρουργείο ή κάποια σημαντικά αισθητικά νεύρα.
Στις γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν η σιλικόνη τοποθετείται κάτω από τον μυ και επιπρόσθετα αποφεύγεται η τομή γύρω από τη θηλή, προκειμένου να μηδενιστούν οι πιθανότητες να έχει δυσκολίες στο θηλασμό.
Η περίπτωση που μια γυναίκα δεν θα καταφέρει να θηλάσει, είναι στην περίπτωση που η πλαστική στήθους προκαλέσει αλλοιώσεις στον μαστό σε τέτοιο βαθμό, που να παρεμποδίζεται η παραγωγή και εκροή του γάλακτος στη θηλή, πράγμα όμως σπάνιο.
Αρκετές μελέτες έχουν γίνει προκειμένου να εξετασθεί η πιθανότητα εισόδου της σιλικόνης μέσα στο γάλα και επομένως μόρια σιλικόνης να καταλήξουν στο παιδί.
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα μόρια σιλικόνης δεν διαπερνούν το εξωτερικό περίβλημα του ενθέματος και επομένως δεν καταλήγουν στον οργανισμό της γυναίκας άρα και στου παιδιού.
Ποιά είναι τα πιθανά προβλήματα στην εγκυμονούσα και το μωρό που κυοφορεί, σε περίπτωση που εκείνη συνεχίζει να καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?
Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την πορεία της κύησης και κατά συνέπεια την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς τα συστατικά που περιέχει το τσιγάρο και συγκεκριμένα η νικοτίνη διαπερνούν τον πλακούντα και προκαλούν ελάττωση του οξυγόνου που μεταφέρεται στο έμβρυο αλλά και των θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό καθώς και με τη γέννηση λιποβαρών νεογνών. Τα λιποβαρή νεογνά από την άλλη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατά την ενηλικίωση τους καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Επίσης το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με την αύξηση της πιθανότητας ενδομητρίου θανάτου του εμβρύου και περιγεννητικής θνησιμότητας. Από την άλλη, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σε γενικές γραμμές πιο αδύναμο σε σχέση με αυτών των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη, καθιστώντας τα, πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άσθμα. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει όμως συνδεθεί και με μία επιπλοκή, που μπορεί να εμφανιστεί στους πρώτους δύο με τρεις μήνες ζωής του μωρού. Πρόκειται για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, του ανεξήγητου δηλαδή θανάτου του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρέπει να αναφερθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης ωφελεί σημαντικά το έμβρυο. Εάν μάλιστα η διακοπή επιτευχθεί μέσα στους τρεις πρώτους μήνες η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών, που συνδέονται με το κάπνισμα, αυξάνεται αισθητά.
Το σεξ επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;
Το ερώτημα δεν είναι απλό διότι υπάρχουν πολλές επιμέρους ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της γυναίκας, την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και το τρίμηνο της κύησης. Σε γενικές γραμμές εάν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος αποχής από το σεξ.
Υπάρχουν βέβαια ορισμένες καταστάσεις που θα οδηγήσουν το γυναικολόγο στο να συστήσει αποχή από το σεξ, όπως η ύπαρξη αιμορραγίας (σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κύησης), το ιστορικό αποβολών ή ο κίνδυνος αποβολής στην παρούσα εγκυμοσύνη, εάν η γυναίκα έχει διαγνωστεί με επιπωματικό πλακόυντα ή ανεπάρκεια τραχήλου. Τέλος σε μια πολύδυμη κύηση, εάν υπάρχει κίνδυνος προωρότητας ή έχουν σπάσει τα νερά συστήνεται επίσης αποχή από το σεξ. Ο γιατρός θα συμβουλεύσει το ζευγάρι ανάλογα με τις δυσκολίες που τυχόν προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Καλό είναι βέβαια η εκσπερμάτιση στον κόλπο να αποφεύγεται καθώς το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση πρόωρου τοκετού.
Μια εγκυμονούσα μπορεί να γυμνάζεται και έως ποιό μήνα?
Οι γυναίκες με κυήσεις χωρίς επιπλοκές που γυμνάζονταν και πριν από την επίτευξη της κύησης, μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Απόλυτες αντενδείξεις σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως, πολλαπλά επεισόδια αιμορραγιών, πλακούντας χαμηλής πρόσφυσης, επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός, πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων και πολύδυμες κυήσεις. Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει μια εγκυμονούσα τη γυμναστική είναι μετά το πρώτο τρίμηνο, θα πρέπει βέβαια να είναι προσεκτική και να μην υπερβάλλει. Οι ασκήσεις που προτιμώνται και θεωρούνται ασφαλείς είναι το βάδισμα και η κολύμβηση. Η κολύμβηση είναι ιδανική, καθώς χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση, κάτι που ισχύει βέβαια και για το βάδισμα. Για πιο ήπιες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα, οι έγκυες μπορούν να δοκιμάσουν γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους. Και τα δύο αυτά είδη γυμνάζουν το σώμα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βοηθούν τις εγκυμονούσες να ετοιμαστούν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για την ώρα του τοκετού.
Εάν δεν είναι ήδη γυμνασμένες οι γυναίκες δεν θα ήταν καλή ιδέα να αρχίσουν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα τους περνάει ήδη μια περίοδο προσαρμογής.
Μπορεί να οδηγεί αυτοκίνητο μια έγκυος γυναίκα;
Σε μία εγκυμοσύνη που δεν χαρκτηρίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου η γυναίκα μπορεί να οδηγεί η ίδια το αυτοκίνητό της. Αυτό μπορεί να συνεχισθεί σε όλη τη διάρκεια της κύησης και για όσο καιρό αισθάνεται άνετα. Στην περίπτωση βέβαια που η εγκυμοσύνη παρουσιάζει επιπλοκές όπως ζαλάδες και ναυτία ειδικά στο 1ο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση.
Επιβάλλεται οι έγκυες να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας σε όλα τα τρίμηνα της κύησης. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο πρέπει να δίνεται στην σωστή τοποθετηση της. Το κάτω μέρος της ζώνης πρέπει να τοποθετείται κάτω από την κοιλιά και σε καμία περίπτωση πάνω σε αυτή καθώς ενδέχεται να πιεστεί το έμβρυο. Το πάνω μέρος της ζώνης να τοποθετείται διαγωνίως ανάμεσα στους μαστούς, χωρίς να βγαίνει το χέρι έξω από τη ζώνη. Μια ζώνη ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να σώσει ζωές και επίσης να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού του εμβρύου εαν συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Ο ψυχολογικός παράγοντας, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην έκβαση μιας εγκυμοσύνης? Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική στήριξη από το σύντροφο της κάθε γυναίκας που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το παιδί της;
Η ψυχική κατάσταση της μητέρας έχει επιρροή τόσο στην εξέλιξη της κύησης όσο και στον τρόπο που το έμβρυο αναπτύσσεται. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν πως μωρά τα οποία γεννιούνται από μητέρες που εμφανίζουν μεγάλου βαθμού άγχος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα προβλήματα συμπεριφοράς, διαταραχές συγκέντρωσης και συναισθηματικά προβλήματα. Το άγχος της μητέρας εξάλλου έχει συνδεθεί και με την επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα όταν η μητέρα βρίσκεται σε ψυχική ένταση καθώς επίσης και με την αύξηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του νεογνού.
Η συναισθηματική υγεία και η ψυχολογική κατάσταση της εγκύου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Η καλή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, έχει να κάνει και με το στενό οικογενειακό της περιβάλλον, αλλά φυσικά ο σύντροφος παίζει μεγαλύτερο ρόλο, καθώς συντελεί καθοριστικά στην ψυχική ισορροπία της συντρόφου του. Η στήριξη λοιπόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα τόσο για να καταφέρει να διαχειριστεί τις συνεχείς αλλαγές, όσο και για να προετοιμαστεί για μια υγιή σχέση με το μωρό της
Επιτρέπονται τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με ποιό μεταφορικό μέσο?
Τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Όταν η έγκυος σχεδιάζει ένα ταξίδι θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα σημαντικά πράγματα πριν την αναχώρησή της. Η ασφαλέστερη περίοδος για να ταξιδέψει μία επίτοκος είναι το δεύτερο τρίμηνο (18-24 εβδομάδες). Η επιλογή της απόστασης από τα αστικά κέντρα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να προσέχουν όλες οι έγκυες είναι να πηγαίνουν διακοπές σε μέρη όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα. Μετά την 30ή εβδομάδα, καλό είναι να αποφεύγετε τις μακρινές μετακινήσεις ή τις περιοχές όπου δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε ιατρικό κέντρο.
Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν θέτει σε επί πλέον κίνδυνο ούτε την έγκυο ούτε το έμβρυο. Οι υγιείς έγκυες με μονήρεις κυήσεις είναι δυνατόν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με ασφάλεια μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης, δηλαδή μέχρι τον όγδοο μήνα. Οι διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν η κάθε μια τους δικούς της κανονισμούς. Πολλές εταιρείες πλέον ζητούν άδεια γιατρού από την 28η εβδομάδα και μετά, ενώ κάποιες αρνούνται στις εγκύους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά την 28η εβδομάδα για λόγους αναψυχής. Η έκθεση της εγκύου στην ακτινοβολία του ελέγχου ασφάλειας των αεροδρομίων είναι μηδαμινή και δε σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι πρόκειται να ταξιδέψετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Ζητήστε να είναι η θέση σας στο διάδρομο, ώστε να έχετε περισσότερο χώρο για τα απλώσετε τα πόδια σας, αλλά και να μπορείτε να σηκώνεστε συχνά για να περπατάτε, ώστε να εξασφαλίσετε καλή κυκλοφορία του αίματος. Η φουσκωμένη σας κοιλιά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Απλά, φροντίστε να την τοποθετήσετε κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος του πάνω μέρους των γοφών σας. Μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
Το ταξίδι με καράβι δεν απαγορεύεται εν τούτοις επειδή πολλές έγκυες παίρνουν μέρος σε κρουαζιέρες πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τούς κινδύνους από τις λοιμώξεις όπως γρίπη, γαστρεντερίτιδα και άλλα νοσήματα που συναντώνται σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μαζί όπως στα κρουαζιερόπλοια.
Το ταξίδι με το αυτοκίνητο θεωρείται ασφαλέστερο μέσον μεταφοράς από άποψη έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολία ή σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Εν τούτοις η μετακίνηση με το αυτοκίνητο αποτελεί το συνηθέστερο τρόπο τραυματισμού της επιτόκου, ως συνέπεια των τροχαίων ατυχημάτων. Στη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο καλό είναι να γίνονται μικρές στάσεις ανά τακτά διαστήματα ώστε να μπορεί η έγκυος να περπατά λίγο ώστε να αποφύγει την τυχόν θρόμβωση των κάτω άκρων.
Θα ήθελα να μου πεις 10 κοινά προβλήματα που μπορεί να έρθει αντιμέτωπη μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη της.
Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασήμαντα μεν, ενοχλητικά δε εξαιτίας των μεταβολών που προκαλούνται στον οργανισμό της εγκύου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα έχουν όλες οι έγκυες αυτά τα συμπτώματα και με την ίδια ένταση.
1. ναυτία
Η ναυτία εμφανίζεται το πρώτο τριμήνο της κύησης ενώ συνήθως εξαφανίζεται γύρω στη 12η -14η εβδομάδα.
2. δυσπεψία (καούρες)
Η δυσπεψία αποτελεί συνήθως σύμπτωμα του τρίτου τριμήνου κύησης. Προκαλείται είτε από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, είτε από το αυξημένο μέγεθος της μήτρας που πιέζει το στομάχι,στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό του με έντονο καυστικό πόνο πίσω από το στέρνο.
3. εύκολη κόπωση
Οι έγκυες αισθάνονται συχνά κουρασμένες και νιώθουν υπνηλία, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο που ο οργανισμός τους προσπαθεί να προσαρμοστεί στις μεγάλες αλλαγές, αλλά και στο τρίτο τρίμηνο που προετοιμάζεται το σώμα τους για τον τοκετό. Επίσης, στο αίσθημα της κόπωσης έρχονται να προστεθούν και οι αϋπνίες και η μεγάλη κοιλιά που τις βαραίνει.
4. ζάλη και τάση λιποθυμίας
Αρχικά οι ζαλάδες μπορεί να οφείλονται στην πίεση του αίματος που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία. Στις επόμενες φάσεις της εγκυμοσύνης, η ζάλη οφείλεται στην πίεση που ασκεί η μήτρα σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα στη καρδιά κυρίως όταν η γυναίκα ξαπλώνει. Για το λόγο αυτό καλό είναι η γυναίκα να ξαπλώνει πλάγια προς τα αριστερά. Τέλος, τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή πίεση, η απότομη ορθή στάση ή το ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιφέρουν τέτοιου είδους κρίσεις.
5. κνησμός
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει το ενδεχόμενο φαγούρας στο σώμα και ιδιαίτερα στην κοιλιά ή κάτω από τους μαστούς, γεγονός που οφείλεται στις μεταβολές της λειτουργίας του ήπατος, στην αυξημένη ξηρότητα του δέρματος, στην εφίδρωση ή το παραπανίσιο βάρος. Το σύμπτωμα αυτό δεν είναι ανησυχητικό αλλά καλό είναι να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.
6. αυπνίες
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για δυσκολίες στον ύπνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κύησης καθώς δυσκολεύονται εξαιρετικά στο να βρουν κάποια αναπαυτική στάση για να κοιμηθούν.
7. πόνος στη μέση
Ένας μεγάλος αριθμός εγκύων παραπονιούνται για πόνους στη μέση σε κάποια φάση της κύησης. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν όλους τους συνδέσμους των αρθρώσεων περιλαμβανομένων αυτών της πυέλου καθώς προετοιμάζονται για τον τοκετό, με αποτέλεσμα η χαλάρωση αυτή να επιφέρει πόνο καθώς οι αρθρώσεις είναι λιγότερο σταθερές. Από την άλλη η χαλάρωση αυτή σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα επιφέρει μεταβολές στην ισορροπία του σώματός της εγκύου που αν δεν αντιροπιστούν οδηγούν σε επιβάρυνση της πλάτης και πόνο. Τέλος η αύξηση του βάρους επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
8. κολπικές εκκρίσεις
Είναι φαινόμενο συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη. Ο βλεννογόνος του κόλπου εξαιτίας της δράσης των ορμονών υφίσταται μεγαλύτερη απολέπιση με αποτέλεσμα ένα υπόλευκο έκκριμα απολύτως φυσιολογικό. Δεν προκαλεί φαγούρα ή ερεθισμό, δεν εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή και δεν πρέπει να ανησυχεί τις εγκύους. Ωστόσο, αν παρατηρήσουν οι έγκυες ότι οι κολπικές εκκρίσεις είναι πολύ αυξημένες, είναι δύσοσμες, έχουν χρώμα κιτρινωπό ή πρασινωπό, δημιουργούν κνησμό και τσούξιμο πρέπει να απευθυνθούν στο γυναικολόγο τους καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση.
9. αιμορραγία
Στην αρχή της κύησης μπορεί οι γυναίκες να έχουν αιμορραγίες και κράμπες. Παρότι αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προειδοποίηση αποβολής, μερικές γυναίκες αιμορραγούν στις αρχές της εγκυμοσύνης χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμιά δυσμενή επίπτωση στην εξέλιξη της κύησης. Σε προχωρημένη κύηση, τα δυο κύρια αίτια αιμορραγίας έχουν σχέση με τον πλακούντα. Το πρώτο, η αποκόλληση πλακούντα,συμβαίνει όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας. Αν το τμήμα του πλακούντα που αποχωρίζεται είναι μεγάλο, μπορεί αυτό να είναι μοιραίο και για τη μητέρα και για το παιδί. Το δεύτερο αίτιο αιμορραγίας είναι ο λεγόμενος προδρομικός πλακούντας, όταν η θέση του πλακούντα βρίσκεται χαμηλά στη μήτρα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αιμορραγίας, σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της.
10. αιμορραγία των ούλων και ρινορραγία
Στην εγκυμοσύνη μπορεί να πρηστούν και να πονούν τα ούλα, ειδικά κατά το βούρτσισμα. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ορμόνες φταίνε και για αυτό.
Η ρινορραγία (αίμα από τη μύτη) στην εγκυμοσύνη είναι στην πραγματικότητα κάτι επίσης συνηθισμένο και δεν πρέπει να κάνει τις εγκύους να ανησυχούν.
Πρέπει οι έγκυες να σταματήσουν να εργάζονται?
Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, όταν φυσικά δεν υπάρχουν τυχόν προβλήματα ή επιπλοκές. Η εργασία όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά αλλά ευνοεί μάλιστα την καλή έκβαση της κύησης. Aν λοιπόν η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και το εργασιακό περιβάλλον δεν εγκυμονεί κινδύνους, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν να δουλεύουν οι έγκυες.
Πολλές φορές, το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο δύσκολο στην εργασία, καθώς οι εγκυμονούσες έχουν ν` αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ναυτίας, της υπνηλίας και της εξάντλησης τα οποία τις δυσκολεύουν και δεν τις αφήνουν να αποδώσουν όπως πρώτα. Κατά το δεύτερο όμως τρίμηνο επανέρχονται τα επίπεδα ενέργειας, και μπορούν και πάλι ν` ανταποκριθούν στις εργασιακές ανάγκες. Ωστόσο, παρόλο που αυτό το τρίμηνο κατά κανόνα θα νιώθουν καλύτερα, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουν. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου είναι πιθανόν να νιώθουν μεγαλύτερη κούραση οι έγκυες καθώς ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος ενώ από την άλλη το βάρος αυξάνει. Θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι αρκετά συχνά παρουσιάζονται επιπλοκές κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, γι` αυτό είναι σημαντικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μην υπερβάλλουν.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιτρέπεται η βαφή μαλλιών, νυχιών και laser για αποτρίχωση?
Δυστυχώς, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη βαφή των μαλλιών και των νυχιών αλλά και τη χρήση laser κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ειναι πολλές και δεν έχουν δώσει έγκυρα στοιχεία για την ασφάλεια ή μη του εμβρύου.
Παρ’όλα αυτά θεωρείται ότι η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για τη βαφή των μαλλιών, αλλά καλό είναι να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας. Συστήνεται, να χρησιμοποιούνται βαφές που δεν περιέχουν αμμωνία ή ακόμα και φυτικές βαφές. Εναλλακτικά να προτιμώνται οι ανταύγειες, οι οποίες δεν φτάνουν στην ρίζα της τρίχας, άρα δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα της γυναίκας. Καλό είναι η βαφή να γίνεται μετά τη συμπλήρωση των 12 εβδομάδων της κύησης.
Θα πρέπει να έχουν κατά νου οι έγκυες πως τα μαλλιά τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση έχουν διαφορετική συμπεριφορά και αντιδρούν διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως στη βαφή και τα διάφορα προιόντα.
Όσον αφορά τη βαφή των νυχιών, μια γυναίκα μπορεί να βάφει τα νύχια της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να γνωρίζει τι περιέχουν τα βερνίκια και να χρησιμοποιεί πάντα βάση πριν την εφαρμογή του χρώματος, καθώς προστατεύει και εμποδίζει τα χημικά να εισχωρήσουν στο δέρμα. Καλό είναι να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν όσα βερνίκια περιέχουν τα τοξικά συστατικά φορμαλδεΰδη, DBP (Φθαλικός Διβουλεστέρας), τολουόλιο.
Όσο για τις κυρίες που είναι λάτρεις των τεχνητών νυχιών, καλό είναι να τα αποφεύγουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς η μυρωδιά των χημικών από τα υλικά που χρησιμοποιούν (ακρυλικό), τα ξεβαφτικά και η σκόνη από το τρόχισμα των ψεύτικων νυχιών μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ημιμόνιμο βερνίκι σελάκ ή τζελ νυχιών το οποίο αποτελεί μια εναλλακτική λύση περιποίησης άκρων.
Γενικά πάντως καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση των υβριδικών βερνικιών. Μπορεί το τζελ νυχιών ή το σελάκ να αποτελούν τον πιο βολικό τρόπο να έχετε τα νύχια σας πάντα περιποιημένα, όμως πρόσφατες μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας υποστηρίζουν πως οι τεχνικές του τζελ και του σελάκ μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στα νύχια σας, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος, ότι την ημέρα του τοκετού ή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης, δεν επιτρέπεται να έχουμε βαμμένα νύχια, για το λόγο ότι την ώρα του τοκετού πρέπει τα νύχια μας να είναι καθαρά, για ιατρικούς λόγους.
Επιτρέπεται να σηκώνει βάρη , πχ το άλλο της παιδάκι?
Μια εγκυμονούσα, καλό θα είναι να αποφεύγει να σηκώνει βάρη καθώς και στα χέρια το παιδί της. Σίγουρα η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, είναι όμως απαραίτητο να προσέχει την άρση βάρους. Μελέτες έχουν συνδέσει την πολλές φορές ανά ημέρα επαναλαμβανόμενη άρση βάρους (βάρη άνω των 20 κιλών ), ειδικά αν αυτή συνδυάζεται και με κάμψη της μέσης, με αύξηση έως και 3 φορές της πιθανότητας τόσο για πρόωρο τοκετό, όσο και για αποβολή. Από την άλλη καθώς η κοιλιά μεγαλώνει, το κέντρο βάρους της γυναίκας αλλάζει ενώ τον πρώτο καιρό μπορεί να νιώσει μια σκοτοδίνη όταν σηκώνεται ή όταν σκύβει απότομα.
Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει οπωσδήποτε μια μαμά να πάρει στην αγκαλιά της το παιδί της ή να σηκώσει οποιοδήποτε άλλο βαρύ αντικείμενο πρέπει να λυγίσει πρώτα τα γόνατα, να κρατήσει ίσια την πλάτη και να το σηκώσει, σιγά-σιγά!
Σε ποιές περιπτώσεις η καισαρική είναι μονόδρομος? Από την εμπειρία σου, τι προτιμούν οι περισσότερες γυναίκες, φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική?
Οι ενδείξεις για να γεννήσει μια γυναίκα με καισαρική τομή και όχι φυσιολογικά, είναι καθορισμένες με βάση κατευθυντήριες οδηγίες. Καταρχήν απόλυτες ενδείξεις για καισαρική είναι οι καταστάσεις μαιευτικού επείγοντος όπως η αιμορραγία, η αποκόλληση του πλακούντα, η προεκλαμψία-εκλαμψία, οι αλλοιώσεις των παλμών του εμβρύου, η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου, κλπ. Επίσης, ενδείξεις για καισαρική, είναι οι διάφορες «άσχημες» θέσεις και προβολές του εμβρύου, που κάνουν επικίνδυνη την απόπειρα για φυσιολογικό τοκετό, όπως η ισχιακή προβολή του εμβρύου, η προσωπική προβολή, το εγκάρσιο σχήμα καθώς και οποιαδήποτε μορφή δυστοκίας που προκαλεί αδυναμία εξέλιξης τοκετού. Από τη μεριά της μητέρας, διάφορα ιατρικά προβλήματα ορίζουν την καισαρική τομή σαν επιλογή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ενεργός έρπητας των γεννητικών οργάνων, η παρουσία κονδυλωμάτων, κ.α. Η προηγηθείσα καισαρική και η προηγούμενη ινομυωματεκτομή, αποτελούν επίσης ενδείξεις καισαρικής.
Στη χώρα μας οι καισαρικές τομές μετατράπηκαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, από μια αναγκαστική επιλογή για καθαρά ιατρικούς λόγους, σε μια κοινωνικά αποδεκτή μέθοδο, «βολική» από άποψης χρόνου για γιατρούς και γονείς. Προσωπικά θεωρώ ότι η καισαρική τομή είναι μια μέθοδος τοκετού που προσφέρει μεγάλη ασφάλεια τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί, σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, η οποία πρέπει όμως να γίνεται με φειδώ και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επαφή με ζώα. Επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η επαφή με ζώα δεν απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η καθημερινή τριβή μαζί τους. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα μεγαλόσωμο κατοικίδιο προσέχουμε να μην πηδάει πάνω στην κοιλιά μας απότομα και να μην μας γραντζουνίσει.
Όσον αφορά την τοξοπλάσμωση, ένοχη τις περισσότερες φορές θεωρείται η γάτα. Στον άνθρωπο το τοξόπλασμα μεταδίδεται, όταν τα χέρια έρθουν σε επαφή με το χώμα, στο οποίο ενδέχεται να υπάρχουν κόπρανα γάτας και στη συνέχεια από τα χέρια το παράσιτο μπορεί να περάσει στο στόμα. Ωστόσο, το τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί και μέσω φρούτων και λαχανικών τα οποία αναπτύχθηκαν σε έδαφος, όπου υπάρχουν κόπρανα γάτας και δεν πλύθηκαν σωστά. Τέλος το παράσιτο αυτό μεταδίδεται και από την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο, το οποίο δεν έχει ψηθεί επαρκώς.
Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι κάτοιχοι αυτών των συμπαθών τετράποδων να τις αποχωριστούν. Θα πρέπει απλά να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας . Καλό είναι η έγκυος να αποφεύγει να αλλάζει η ίδια την άμμο από το κουτί της γάτας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια μίας χρήσης και να ακολουθεί πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Η άμμος της γάτας πρέπει να αλλάζει κάθε ημέρα. Τα παράσιτα γίνονται μεταδοτικά, αφού περάσουν 1 με 5 ημέρες από την αφόδευση της γάτας
Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με αδέσποτα γατιά και γενικά να αποφεύγεται η υιοθεσία καινούργιων γατιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν αυτά είναι νεαρής ηλικίας.
Η Μαριλή Ασκοξυλάκη είναι μαιευτήρας