top of page

3 Σεπτεμβρίου2018

Θεανώ Ασκοξυλάκη | Ο ήλιος εκτός από την προσωρινή ‘σοκολατένια’ απόχρωση, αφήνει στο μέλλον και ένα αφυδατωμένο , γηρασμένο γεμάτο δυσχρωμίες δέρμα.

Θεανώ Ασκοξυλάκη | αφροδισιολόγος | δερματολόγος | συμβουλές | συνέντευξη | klik

p1cjrhr3vlhferbcm17gm418rb4_1170x557.jpg

Συνέντευξη στο klik με την αφροδισιολόγο - δερματολόγο, η οποία μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για ένα όμορφο & υγιές δέρμα.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ετοιμάζοντας ερωτήσεις γι’αυτήν τη συνέντευξη, ένιωσα μια γλυκιά νοσταλγία και συγκίνηση...  “Γύρισα” πίσω, στα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, τότε που οι γονείς φρόντιζαν για εμάς, δεν υπήρχαν προβληματισμοί ή σκοτούρες... Από εκείνη την εποχή γνωριζόμαστε οικογενειακώς με τη γλυκιά μου φίλη, Θεανώ. Ένα όμορφο κορίτσι, συνεσταλμένο αλλά και τολμηρό, εκλεπτυσμένο, με ποιότητα και ήθος.  Νομίζω ότι το “σήμα κατατεθέν” της, είναι η αλαβάστρινη, πάντα περιποιημένη επιδερμίδα της. 

Όνειρό της, ήταν να γίνει γιατρός... Δερματολόγος, συγκεκριμένα. Επέλεξε μια ειδικότητα που της ταιριάζει απόλυτα, καθώς και η ίδια εφαρμόζει πιστά  τις συμβουλές που δίνει στους ασθενείς της. Για παράδειγμα, δεν θα τη δεις να αναλώνεται σε άσκοπες ηλιοθεραπείες  - που μόνο κακό μπορεί να κάνουν.

Ένας βασικός λόγος που θέλησα να μας μιλήσει στο klik, ήταν γιατί διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο όπου λόγω ηλιοφάνειας, ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι για το  δέρμα μας. 

 Η Θεανώ μας μιλάει - ανάμεσα σε άλλα-για τη σημασία του προληπτικού ελέγχου στο δέρμα μας, την επικινδυνότητα της υπερβολικής και χωρίς προστασίας έκθεσης στον ήλιο, τον καρκίνο του δέρματος και τις μεθόδους αντιγήρανσης και μας υπενθυμίζει τα λόγια της Coco Chanel : "η φύση σου δίνει το πρόσωπο που έχεις στα 20, η ζωή διαμορφώνει το πρόσωπο που έχεις στα 30 αλλά στα 50 έχεις το πρόσωπο που σου αξίζει!"

p1cjrie90vov6tiqpfv1pfg1o6n11_900.jpg

Κατά πόσο σε επηρέασε ο πατέρας σου ν’ ασχοληθείς με την ιατρική και πότε αποφάσισες ότι αυτό ήθελες να κάνεις στη ζωή σου?

H  αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά επηρεάζονται από το επάγγελμα των γονιών τους. Σίγουρα το γεγονός ότι ο πατέρας μου είναι ιατρός έθεσε τα πρώτα θεμέλια της επαγγελματικής μου επιλογής. Όσον αφορά όμως την συγκεκριμένη ειδικότητα, τη δερματολογία, πιστεύω την επίλεξα από πολύ νωρίς γιατί πάντα πίστευα ότι ένας οργανισμός πρέπει να είναι υγιής από μέσα  πρός τα έξω θεωρώντας ότι το δέρμα αντικατοπτρίζει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και είναι ένα πολύ δελεαστικό όργανο για να ασχοληθείς μαζί του.

 Μια γυναίκα ανάλογα την ηλικία της, τι πρέπει να φροντίζει στο δέρμα της;

Το δέρμα κάθε γυναίκας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και πρέπει να το φροντίζει καθημερινά από πολύ μικρή ηλικία. Ανάλογα την ηλικία συνεπώς, αλλάζουν και οι ανάγκες του εκάστοτε δέρματος. Ξεκινώντας από την εφηβεία λοιπόν, λόγω των ορμονών και άλλων προδιαθεσικών παραγόντων, πολλές έφηβες παρουσιάζουν προβλήματα ακμής σε πρόσωπο και σώμα που μπορεί να είναι αρκετά έντονα και να επηρεάζουν ακόμα και την ψυχική κατάσταση του παιδιού. Η περιποίηση του προσώπου σίγουρα θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά καθαριστικά που θα απομακρύνουν την λιπαρότητα και τους ρύπους από το δέρμα, ενώ σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της ακμής είναι πιο έντονο, οι γονείς της έφηβης θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο δερματολόγο για την χορήγηση (εφόσον χρειάζεται) τοπικής ή συστηματικής αγωγής. Σίγουρα πάντως οι έφηβες δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν οι ίδιες στο πρόσωπο τους προσπαθώντας να «εξαφανίσουν» τα ανεπιθύμητα σπυράκια γιατί το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι ακόμα περισσότερα εξανθήματα με μόνιμα σημάδια και ουλές.

Ξεπερνώντας τα χρόνια της εφηβείας και οδεύοντας προς την ενήλικη ζωή, οι ανάγκες αλλάζουν. Στην ηλικία των 20-25 ετών η σφριγηλότητα του δέρματος είναι ιδιαίτερα εμφανής λόγω των αυξημένων επιπέδων υαλουρονικού οξέως. Η συχνή ενυδάτωση και η προστασία από τον ήλιο είναι τα βασικά όπλα της γυναίκας στις ηλικίες αυτές.  

 Όσον αφορά μια γυναίκα που ξεπερνάει τα 30 ή τα 40 έτη, οι ανάγκες φροντίδας αυξάνονται καθώς τα ποσοστά του υαλουρονικού οξέως και του κολλαγόνου μειώνονται ενώ τα σημάδια της φωτογήρανσης αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή. Ενισχυμένα προιόντα ενυδάτωσης με προσθήκη υαλουρονικού και βιταμίνης C καλό είναι να προστίθενται, ενω οι συμβουλές των ειδικών για θεραπείες αντιγήρανσης μπορεί να είναι χρήσιμες ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών.

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να αμελούμε το σημαντικότερο κομμάτι της υγείας του δέρματος! Για αυτό σε όλες τις ηλικίες ( ανάλογα τον τύπο του δέρματος) θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακή προστασία χειμώνα-καλοκαίρι για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

 

Υπάρχει η έννοια του προληπτικού ελέγχου στο δέρμα μας και πόσο συχνά θα πρέπει ένας υγιής άνθρωπος να επισκέπτεται τον δερματολόγο του?

Ο καρκίνος του δέρματος είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου παγκοσμίως. Οι παράγοντες που το προκαλούν είναι κυρίως η ανεξέλεγκτη και αθροιστική έκθεση στον ήλιο η οποία λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας καταστρέφει σταδιακά τα κύτταρα του δέρματος αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφανισή του. Αν ο καρκίνος του δέρματος διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος! Επομένως, ο προληπτικός έλεγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόγνωση της ύποπτης βλάβης.

 Ο προληπτικός έλεγχος καλό είναι να γίνεται μια φορά τον χρόνο, ελέγχοντας τους σπίλους σε όλη την επιφάνεια του δέρματος (ακόμα και παλάμες, πέλματα, τριχωτό κεφαλής, γεννητικά όργανα κτλ). Ο δερματολόγος εκτός από την κλινική του εμπειρία θα πρέπει να ελέγχει και τις ύποπτες βλάβες δερματοσκοπικά , ενώ στις περιπτώσεις που χρειάζεται μπορεί να υποβάλλει τον ασθενή σε χαρτογράφηση, μια ανώδυνη καταγραφή δηλαδή του χρώματος, της διαμέτρου , της θέσης  κτλ των σπίλων για σύγκριση σε μελλοντικό έλεγχο.

p1cjriai7h1uhh1bi21hup4imqij6_900.jpg

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, ωστόσο η χωρίς μέτρο έκθεση σε αυτόν και δίχως προστασία, μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Θα ήθελα να μου μιλήσεις για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα.

 Ο ήλιος είναι όντως πηγή ζωής και χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Τι γίνεται όμως με την υπέρμετρη έκθεση του χωρίς την απαιτούμενη προστασία? Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η σημαντικότερη βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινιβολία είναι ο καρκίνος του δέρματος και κυρίως το μελάνωμα που είναι η πιο επιθετική μορφή. Υπάρχουν και άλλοι καρκίνοι του δέρματος όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν σαφώς καλύτερη εξέλιξη και πρόγνωση.

Αν απομακρυνθούμε από τις μορφές καρκίνου του δέρματος, ο ήλιος προκαλεί και άλλες βλάβες στο δέρμα που μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, χρήζουν όμως αντιμετώπισης γιατί προκαλούν αισθητικού τύπου προβλήματα. Αρχικά μπορούμε να αναφερθούμε στην φωτογήρανση του δέρματος. Η φωτογήρανση μπορεί να προκληθεί και σε νεότερες ηλικίες ( ακόμα και απο 30 ετών) λόγω μειωμένης προστασίας από τον ήλιο για πολλά συνεχή έτη. Τα αποτελέσματα της είναι εμφανή όχι μόνο με τον σχηματισμό ρυτίδων κατά τη σύσπαση των μυών, αλλά και κατά την ανάπαυση. Τα πρόσωπα αυτά δείχνουν άκρως αφυδατωμένα και στεγνά ενώ παρατηρούνται επίσης και πολλαπλές γεροντικές εφηλίδες, υπερκερατώσεις, έντονες δυσχρωμίες (μέλασμα) , τηλαγγειεκτασίες κ.α. που προκαλούν έντονο αισθητικό αποτέλεσμα στην ασθενή.

Σε σοβαρές μορφές φωτογήρανσης (τύπος ΙV) μπορεί να αλλοιωθεί μέχρι και η φυσιολογική χροιά του δέρματος, το οποίο αποκτάει ένα κιτρινο-γκρί χρώμα. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου τα λόγια της Coco Chanel ότι η φύση σου δίνει το πρόσωπο που έχεις στα 20, η ζωή διαμορφώνει το πρόσωπο που έχεις στα 30 αλλά στα 50 έχεις το πρόσωπο που σου αξίζει!

p1cjsq4umucg17jq1m4c1ste1p5u4_900.jpg

Ποιούς κανόνες θα πρέπει να τηρούμε στον ήλιο ώστε να προστατεύουμε το δέρμα μας τόσο για την υγεία του όσο και για τη φωτογήρανση.

Ο βασικότερος τρόπος προστασίας από τον ήλιο είναι η χρήση του αντιηλιακού. Το αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους τους τύπους δέρματος όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι. Μισή ώρα πρίν βγούμε από το σπίτι απλώνουμε το αντιηλιακό στο πρόσωπο και στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι 50+, ενώ για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με εμφανείς προκαρκινικές βλάβες υπάρχουν ειδικά αντιηλιακά με SPF 100. Για τα παιδιά κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά προιόντα για το ευαίσθητο παιδικό δέρμα χωρίς επιπρόσθετα αρώματα με βέλτιστη προστασία απο τις UVA κ UVB. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 12.00-16.00, η συχνή ανανέωση του αντιηλιακού, η χρήση καπέλου και η συχνή ενυδάτωση του οργανισμού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ενισχύουν επιπλέον την προστασία του δέρματος ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

 Σύμφωνα με στατιστικες, η εκρηκτική αύξηση των καρκίνων του δέρματος και του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες είναι εντυπωσιακή. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της έξαρσης και πως μπορεί κάποιος να προλαμβάνει τέτοια εξέλιξη στο δέρμα του;

 Παλαιότερα ο καρκίνος του δέρματος ήταν πιο συχνός σε άτομα τρίτης ηλικίας. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αυξησή του σε όλο και μικρότερα ηλικιακά άτομα. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινιβολία είναι η συνηθέστερη αιτία καρκίνου του δέρματος. Παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την εμφάνιση του είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα ( τα δέρματα αυτά είναι πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω μειωμένης παραγωγής μελανίνης), το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων (ακόμα και από την παιδική ηλικία), η συχνή χρήση τεχνητού μαυρίσματος/solarium (έχει αναφερθεί ότι η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος είναι 16-25% υψηλότερη σε ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει solarium ανεξαρτήτου ηλικίας), το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, οι πολλαπλοί κοινοί ή άτυποι σπίλοι, ασθενείς με ανοσοκαταστολή κτλ.

Όπως προαναφέρθηκε, η αποφυγή ηλιοθεραπείας τις μεσημεριανές ώρες , η συχνή χρήση αντιηλιακού και καπέλου ιδιαίτερα το καλοκαίρι και ο τακτικός έλεγχος των σπίλων του σώματος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος ή να το διαγνώσει σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

p1cjriai7hctghp4pao8ibhni7_900.jpg

Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια που θα δει κάποιος στο δέρμα του και θα πρέπει να απευθυνθεί σε δερματολόγο; 

Μια πρόσφατη αλλαγή του δέρματος ή ενός προυπάρχοντος σπίλου είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι για να επισκεφθεί κάποιος τον δερματολόγο του. Γενικά η ασυμμετρία στο σχήμα, η αλλαγή του χρώματος σε σύντομο χρονικό διάστημα ή του μεγέθους ενός σπίλου όπως και η εμφάνιση ενός νέου σπίλου θα πρέπει να μας οδηγήσει στον ιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν η βλάβη χρειάζεται αφαίρεση ή απλά παρακολούθηση.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου δέρματος και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου; 

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η ταχεία και ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνων του δέρματος όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό τα οποία είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος αλλά με αργή εξέλιξη και καλή πρόγνωση εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Το μελάνωμα αντιθέτως είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου και αποτελεί περίπου το 3% του συνόλου των καρκίνων με μια διαρκή αύξηση στον λευκό πλυθησμό τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με μέσο όρο τα 55 έτη, ενώ είναι σχετικά σπάνιο στα παιδιά. Στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα στη ράχη ενω στις γυναίκες στα κάτω άκρα. Η έγκαιρη διαγνωσή του κρίνεται μεγίστης σημασίας. Οι παράγοντες κινδύνου προαναφέρθηκαν και είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα, η αθροιστική έκθεση στον ήλιο, το ιστορικό πολλαπλών σπίλων ή μελανώματος κ.α.

 Το φετινό καλοκαίρι έχει έρθει και οι περισσότερες γυναίκες έχουν στο μυαλό τους να αποκτήσουν σοκολατένιο δέρμα γιατί ίσως έτσι θεωρούν ότι γίνονται πιο θελκτικές ή επειδή νομίζουν ότι με το μαύρισμα «κρύβονται» κάποιες ατέλειες στο σώμα τους. Στο εξωτερικό, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι σταρ του Χολλυγουντ που προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα τους από την ηλιακή ακτινοβολία -ανάμεσα τους η Μαντόνα, η Αντζελινα Τζολί. η Τζούλιαν Μουρ- καθώς θεωρούν ότι είναι ο νούμερο ένα λόγος γήρανσης. Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για τα παραπάνω. 

Δυστυχώς ο ήλιος έχει πάψει πια να είναι «φίλος» μας λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών με καταστροφικές πολλές φορές συνέπιες για την υγεία μας. Κατανοώ τις τάσεις της μόδας των γυναικών να έχουν σοκολατένιο δέρμα το καλοκαίρι, θα τους συνιστούσα όμως να είναι πολύ προσεκτικές και να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας για την προστασία του δέρματος τους. Η άποψη μου είναι η αποφυγή τεχνητού μαυρίσματος για τους λόγους που προαναφερθηκαν. Ανταυτού, υπάρχουν προιόντα με φυτικές χρωστικές για να δείχνει το δέρμα πιο μαυρισμένο, τα οποία ξεβγάζονται στο πρώτο ή δεύτερο πλύσιμο και δεν επιβαρύνουν την υγεία του δέρματος. Όσον αφορά τη γήρανση του δέρματος απο τον ήλιο, θα συμφωνήσω με την νέα τάση του Χόλυγουντ, καθώς αξίζει να σημειωθεί άλλη μια φορά ότι ο ήλιος εκτός από την προσωρινή «σοκολατένια» απόχρωση, αφήνει στο μέλλον και ένα αφυδατωμένο , γηρασμένο γεμάτο δυσχρωμίες δέρμα.

p1cjsq52p914j81thk11mgsrku8p5_900.jpg
p1cjsq57591fc1ksgfcic62cno6_900.jpg
p1cjsqbpe8ic75ag1o0fch6e169_900.jpg

Ποια είναι η ιατρική αντιμετώπιση της αντιγήρανσης. 

Η αισθητική ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί πολύ με τη χρήση όλο και πιο νέων μεθόδων αντιγήρανσης που υπόσχονται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά πάνω από όλα ασφαλή για τον ασθενή. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντιγήρανσης είναι η χρήση βοτουλινικής τοξίνης η οποία ακινητοποιεί ως ένα βαθμό συγκεκριμένες μυικές  ομάδες προσδίδοντας ένα πιο νεανικό πρόσωπο. Η χρήση υαλουρονικού οξέως μπορεί να βοηθήσει στην άμεση εξάλειψη ρυτίδων σε περιοχές όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες για παράδειγμα, ενώ σε χρονολογική γήρανση βοηθάει στην αποκατάσταση όγκου λόγω λιποατροφίας. Θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία, τα laser fractional , η δερμοαπόξεση και τα χημικά peeling βοηθούν στην ανανέωση της επιδερμίδας με τη βοήθεια ειδικών προιόντων όπως και στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα πιο νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα.

Υπάρχουν ανώδυνες θεραπείες προσώπου και σώματος με λογικό κόστος; 

Οι νέες θεραπείες αντιγήρανσης θεωρούνται σχετικά ανώδυνες με γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα ενώ το κόστος έχει μειωθεί αρκετά χωρίς όμως να μειώνεται η ποιότητα του προιόντος ή να κινδυνεύει η ασφάλεια του ασθενούς. 

 Ποιες είναι οι ασφαλέστερες ενέσιμες θεραπείες, που πραγματοποιούνται στο δέρμα; 

Όλες οι ενέσιμες θεραπείες θεωρούνται ασφαλείς αρκεί να πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς (δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς). Κάποιες από αυτές τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ιατρεία είναι η ενέσιμη χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης , υαλουρονικού οξέως ( filler) και η μεσοθεραπεία.

Ποια μέθοδος αντιγήρανσης είναι η πιο δημοφιλής στους πελάτες σου, αλλά και ποια θεωρείς αποτελεσματικότερη; 

Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε προσώπου, με βάση την ηλικία, τις βλάβες, την επιθυμία του ασθενούς και την όσο καλύτερη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας, μπορώ να πώ ότι όλες οι μέθοδοι αντιγήρανσης είναι αποτελεσματικές. Το σημαντικό είναι να αποκωδικοποιήσεις την επιθυμία της πελάτισσας και να την διαμορφώσεις όπως μπορεί να την δεχτεί το προσωπό της, χωρίς υπερβολές ή υπερδιορθώσεις για να έχει ένα φυσικό αποτέλεσμα συμβατό με την ηλικία της.

p1cjsqfs6r18af114j1dfmlovaauj_900.jpg

Από την εμπειρία σου, οι γυναίκες είναι περισσότερο ματαιόδοξες κι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους αψηφώντας τους όποιους κινδύνους ή τις απασχολεί κυρίως η υγεία του δερματός τους;

Δυστυχώς οι γυναίκες λόγω της ματαιοδοξίας τους έχουν την τάση να υποβάλλονται πολλές φορές σε αισθητικές θεραπείες αμφιβόλων υλικών λόγω του χαμηλότερου κόστους από άτομα που δεν είναι ιατροί. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο όχι μόνο για το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και για την υγεία των ιδίων. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω της καλύτερης ενημέρωσης, οι γυναίκες αρχίζουν να φροντίζουν και την υγεία του δερματός τους και όχι μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση. Μια καλή ενημέρωση από τον δερματολόγο τους θα τους βοηθήσει να φροντίζουν τον εαυτό τους σε βάθος για να αναδειχθούν οι οποιεσδήποτε θεραπείες αισθητικού τύπου στο έπακρον..

 

Η Θεανώ Ασκοξυλάκη είναι ειδικ/νη Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

bottom of page