top of page

09 Ιούλιος 2018

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 35?

Μεταξύ των 20 και των 30 είναι η ηλικία που μια γυναίκα έχει τις  περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, καθώς τότε είναι στο αποκορύφωμα η αναπαραγωγική της ικανότητα. Μετά τα 35 ή 40 φθίνει σημαντικά τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων.

10 συμβουλές που μπορεί  να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης μετά τα 35.

 

1) Έλεγχος του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με σωστή διατροφή

Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ορμονών δημιουργούν ανωμαλίες στον κύκλο και διαταραχές στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συλλάβουν. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είναι σημαντικό να στοχεύετε στο ιδανικό βάρος.  

2) Σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά το διάστημα των προσπαθειών σύλληψης

Βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας μπορεί να έχει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε τρανς λιπαρά σε σχέση με μονοακόρεστα λίπη, σε περισσότερες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης σε σχέση με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σε  υδατάνθρακες υψηλού  γλυκαιμικού δείκτη καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθαρή πρωτεΐνη, καλά λίπη, σύνθετους υδατάνθρακες, όσπρια και ανάλατους ξηρούς καρπούς υψηλής διατροφικής αξίας, θα θέσει τις σωστές βάσεις για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

3) Καφεΐνη με μέτρο

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (περισσότεροι από 3 καφέδες την ημέρα) μπορεί να ελαττώσει την γονιμότητα.

4) Αποφυγή του αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ικανότητα σύλληψης, καθώς επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων, μειώνοντας κατά συνέπεια τη δυνατότητα γονιμοποίησης και επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν δε θα πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ. Ωστόσο, μικρές ποσότητες αλκοόλ (1 ποτήρι κρασί 2-3 φορές την εβδομάδα) δεν απαγορεύονται.

5) Διακοπή καπνίσματος

Οι γυναίκες καπνίστριες εμφανίζουν νωρίτερα εμμηνόπαυση, συνεπώς μικρότερη αναπαραγωγική περίοδο, ενώ τα ωάριά τους παρουσιάζουν συχνότερα ανωμαλίες και άρα δυσκολία να γονιμοποιηθούν. Είναι λοιπόν απαραίτητο να απαλλαχθούν οι γυναίκες από αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

6) Λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής

Σύμφωνα με τις μελέτες το οξειδωτικό στρες φαίνεται να παίζει κυρίαρχα αρνητικό ρόλο στην ποιότητα των ωαρίων. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα των ωαρίων σας λαμβάνοντας ειδικά συμπληρώματα που περιέχουν συνένζυμο Q10, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Β3, βιταμίνη D, το γνωστό σε όλους φυλλικό οξύ καθώς και άλλα πολύτιμα για την υγιή ανάπτυξη των ωαρίων μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να τα λάβετε τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη των ωοθυλακίων διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες πριν το ωάριο έρθει σε πλήρη ωρίμανση και είναι έτοιμο για ωορρηξία.

7) Καθημερινή ανάπαυση

Οι πολλές ώρες εργασίας χωρίς ουσιαστική ανάπαυση, οδηγεί σε υπερβολική κόπωση του οργανισμού, και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ωαρίων και κατ’ επέκταση στην μείωση της γονιμότητας. Επίσης η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση λειτουργεί αρνητικά, αφού στρεσάρει τον οργανισμό. Πρέπει λοιπόν να μειώσετε τους έντονους ρυθμούς σας, να ξεκουραστείτε και να βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε.

 

8) Διαχείριση του στρες

Το αυξημένο στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κύκλο της γυναίκας και επομένως την ωορρηξία της. Προκαλείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος όπου η υπογονιμότητα τροφοδοτεί το ψυχολογικό stress, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την γονιμότητα.

 

9) Σεξουαλικές συνήθειες του ζεύγους

Οι περισσότερες γυναίκες  έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό τους. Επομένως αν ο κύκλος κρατά 24-30 ημέρες, θα έχετε ωορρηξία μεταξύ της 10ης και 16ης ημέρας. Αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τεστ ωορρηξίας.  Η ιδανική συχνότητα επαφών για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι κάθε δεύτερη ημέρα, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία. 

 

10) Check–Up γονιμότητας

Αντιμετώπισε έγκαιρα τυχόν προβλήματα υγείας. Μία αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση καθώς και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αυτά που επιβαρύνουν τη γονιμότητα σου και όχι απαραίτητα η ηλικία σου. Ο γυναικολόγος μπορεί να σε παραπέμψει για διάφορες εξετάσεις συμπεριλαμβανομένου του ορμονικού προφίλ καθώς και ένα υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών.

 

Συμβουλή: Εάν είσαι πάνω από 35 χρόνων και παρά τις προσπάθειες σας  δεν έχεις ακόμη μείνει έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε με το σύντροφό σου έναν ειδικό γονιμότητας που θα σας κατευθύνει σχετικά. Όσο πιο γρήγορα συμβουλευτείτε το γιατρό σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχετε.

Μαριλή Ασκοξυλάκη    

μαευτήρας-γυναικολόγος

bottom of page