top of page

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

kimyasal_peeling_1200_by_630_rc.jpg

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες πάνω από την ηλικία των 30 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής στο πρόσωπο. Κάποιες από αυτές, έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή για δεύτερη φορά στη ζωή τους (μετά την εφηβεία), ενώ άλλες έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα για πρώτη φορά.

Γιατί όμως η ακμή μπορεί να επανέλθει πάλι στις ενήλικες γυναίκες? Πόσες από εμάς δεν ξαφνιαστήκαμε όταν είδαμε ότι το πρώτο «σπυράκι» αντί να υποχωρήσει άρχισε να πολλαπλασιάζεται?

Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Αρχικά, βασική αιτία θεωρείται οι ορμονικές διαταραχές. Πιο συγκερκιμένα, άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες και προβλήματα θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλώσουν ήπια ακμή και μετά την ηλικία των 30 ετών.

Αύξηση βάρους και κακή διατροφή πιστεύεται ότι επιδεινώνουν ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα ή προετοιμάζουν το έδαφος για την εμφάνιση του. Επιπρόσθετα, η αυξημένη λιπαρότητα του προσώπου που μπορεί να επιδεινωθεί είτε από ακατάλληλης ποιότητας καλλυντικά , από ελλειπή περιποίηση προσώπου με προϊόντα καθαρισμού και φυσικά από αυτοπροκλητές βλάβες στα εξανθήματα (δηλαδή η κακιά συνήθεια να σπάμε τα «σπυράκια» μας), μπορέι να επιφέρει όχι μόνο την εμφάνιση της ακμής, αλλά και τον σχηματισμό μόνιμων ουλών στο δέρμα.

przyczyny-tradziku-u-doroslych-1024x576.

Πιο αναλυτικά, όταν ένα πρόσωπο «καλύπτεται» καθημερινά από καλλυντικά λιπαρής σύστασης και δεν καθαρίζεται σωστά το βράδυ στο σπίτι, το μόνο που μπορεί να του συμβεί είναι μια μόλυνση που θα επιφέρει αργότερα και συμπτώματα ακμής. Επίσης, η προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε μόνες μας το «σπυράκι» πιέζοντας το και κακοποιώντας το, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά και προκαλεί επιμόλυνση του με επιδείνωση της εικόνας μας και κατά συνέπεια της ψυχολογίας μας. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, ένα περιβάλλον γεμάτο σκόνη και ρύπους , μόνο θετικό δεν είναι για το ήδη ταλαιπωρημένο μας δέρμα.

Τι κάνουμε όμως για αυτό? Υπάρχει λύση?

Φυσικά και υπάρχει λύση αλλά ίσως χρειαστεί λίγη υπομονή και επιμονή. Αρχικά θα πρέπει να ελέξουμε για τυχόν ορμονικές διαταραχές που μπορεί να είναι η αιτία πυροδότησης του προβλήματος. Ο γυναικολόγος και ο δερματολόγος μας θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Σε πιαθνά προβλήματα θυρεοειδούς ο αρμόδιος ιατρός είναι ο ενδοκρινολόγος.

Αφού αποκλείσουμε τον παθολογικό παράγοντα, θα πρέπει  να ασχοληθούμε και εμείς με το πρόσωπο μας. Καλλυντικά (ιδίως make up) θα πρέπει να είναι από ειδικές εταιρίες και να αναγράφουν πάντα την ένδειξη για πρόσωπα με τάση ακμής (δηλαδή oil free). Τα καλλυντικά σε μορφή πούδρας δεν ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης. Και το πιο σημαντικό? Βαθύς καθαρισμός του προσώπου και καλό ντεμακιγιάζ ιδίως κάθε βράδυ για να «αναπνέει» το δέρμα μας. Αν κάποιο σπυράκι χρειάζεται διάνοιξη, καλό είναι ν ααπευθυνθούμε σε κάποιον δερματολόγο και αυτός θα κρίνει αν χρειάζεται αισθητικός καθαρισμός, κάποιο χημικό peeling ή ακόμα και δερμοαπόξεση.

Και με τις ουλές και τις δυσχρωμίες? Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρωί να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας (πάντα oil free) για πρόληψη μελλοντικών δυσχρωμιών. ‘Οσον αφορά τις εγκατεστημένες ουλές, ο δερματολόγος θα μας συστήσει εάν χρειάζεται κάποιο laser ή κάποια άλλη ειδική θεραπεία.

Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά, φρούτα και καλή ενυδάτωση γιατί παρόλο που δεν έχουν ενοχοποιηθεί κάποιες συγκεκριμένες τροφές για την ακμή (πχ σοκολάτα), πιστεύεται ότι ένας καλά ισορροπημένος και ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα οποιδήποτε πρόβλημα!!

 

 

 

Θεανώ Ασκοξυλάκη

Ειδ/νη δερματολογίας-αφροδισιολογίας

bottom of page