top of page

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ-ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

SDSDSDSDSD.jpg

Η δυσπαρεύνια είναι ο ιατρικός όρος, που χρησιμοποιούμε, για να περιγράψουμε τον επίμονο και υποτροπιάζοντα πόνο, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη σεξουαλική επαφή, ο οποίος εκτός από τον σωματικό πόνο μπορεί να δημιουργήσει και αρνητικά συναισθήματα στη γυναίκα.

Η αιτιολογία της επώδυνης επαφής ταξινομείται ανάλογα με το αν το άλγος εντοπίζεται κατά την διείσδυση στην είσοδο του κόλπο ή αν εμφανίζεται στο βάθος του κόλπου. Ο πόνος αυτός μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και σαν αίσθημα καύσου και να εμμένει και μετά το πέρας της σεξουαλικής επαφής αυτής ακόμα και για ώρες. Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή  ακόμα και κατά τη χρήση ταμπόν.

Το άλγος που γίνεται αισθητό κατά την δείσδυση στον κόλπο μπορεί να οφείλεται σε:

1. Ελλιπή λίπανση του κόλπου

Ένα συνηθισμένο αίτιο ελλιπούς λίπανσης του κόλπου είναι η ανεπαρκής προσοχή, που  ενδεχομένως δίνεται, στα προκαταρκτικά της σεξουαλικής επαφής καθώς και σε ανεπαρκή σεξουαλική διέγερση, όπως π.χ. στα νεαρά ζευγάρια λόγω άγχους και απειρίας.

2.Μόλυνση - φλεγμονή του κόλπου

Μια από τις συχνότερες αιτίες της δυσπαρεύνιας είναι οι φλεγμονές του κόλπου που μπορεί να προκληθούν από μικροβιακή λοίμωξη ή από κάποιου είδους δερματοπάθεια καθώς και τοπικούς ερεθισμούς του αιδοίου ή του κόλπου. Θα πρέπει να αναφερθεί και η ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση στο λάτεξ του προφυλακτικού.

 

3.Εμμηνοπαυσιακές αλλαγές – Ατροφία κόλπου

Η ατροφία και η ξηρότητα του κόλπου λόγω εμμηνόπαυσης, μπορεί να ευθύνεται για την επώδυνη σεξουαλική επαφή. Αυτό σχετίζεται με  την έλλειψη οιστρογόνων που συμβαίνει όταν η γυναίκα παύσει να έχει έμμηνο ρύση και πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα ατροφικές κολπίτιδες.

 

4.Θηλασμός-λοχεία

Τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά στο θηλασμό αλλά και εν γένει στην περίοδο που ακολουθεί τον τοκετό, για το λόγο αυτό στις περιπτώσεις αυτές μπορεί κατά τη σεξουαλική επαφή η γυναίκα να αναφέρει επιφανειακό πόνο. Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός συνδυάζεται μερικές φορές και με τραυματισμό του περινέου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι τραυματισμοί αυτοί αποκαθίστανται άμεσα από το μαιευτήρα, αλλά μέχρι να ιαθούν

πλήρως αποτελούν αίτιο επιφανειακού πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.

5.Φάρμακα

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, η χορήγηση των οποίων έχει συνδεθεί με ανεπαρκή λίπανση του κόλπου. Τέτοια φάρμακα είναι κάποια αντικαταθλιπτικά, κάποια αντιυπερτασικά καθώς και αντισταμινικά. Τα αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται επίσης να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

 

6.Σύνδρομο του Επώδυνου Αιδοίου ή αιδοιοδυνία

Είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία  το αιδοίο είναι τόσο ευαίσθητο που απλά το άγγιγμα της περιοχής προκαλεί στην γυναίκα εντονότατη δυσφορία. Όταν ο πόνος περιορίζεται στην περιοχή γύρω από το άνοιγμα του κόλπου ονομάζεται  Σύνδρομο προδρομίτιδας του αιδοίου (vulvar vestibulitis syndrome, VVS). Το κύριο σύμπτωμα είναι έντονος  πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μαζί με αίσθημα καύσου, τσούξιμο, επώδυνη σεξουαλική επαφή και κνησμό. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή περιστασιακός και μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Οι γυναίκες με σύνδρομο προδρομίτιδας του αιδοίου παρουσιάζουν συνήθως ψυχολογική δυσφορία, άγχος, κατάθλιψη, ντροπαλότητα και χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση. Τείνουν να αποφεύγουν την αντιμετώπιση προβλημάτων ή να τα σωματοποιούν. 

7.Ανατομικοί παράγοντες

 

Ανατομικοί παράγοντες όπως διάφραγμα κόλπου, στενός ή ανελαστικός παρθενικός υμένας, στενός κόλπος, μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή και αδυναμία πραγματοποίησης της σεξουαλικής επαφής. Λιγότερο συνήθεις αιτίες επιφανειακού πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή είναι κάποιες συγγενείς ανωμαλίες των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, όπως είναι η αγενεσία του κόλπου, η απουσία δηλαδή ενός πλήρως σχηματισμένου κόλπου, καθώς και ο άρρηκτος παρθενικός υμένας. 

8.Κολεόσπασμος​

Πρόκειται για μία ακούσια σύσπαση των μυϊκών τοιχωμάτων του κόλπου, η οποία μπορεί να καταστήσει τη διείσδυση του πέους ιδιαίτερα επώδυνη. Φαίνεται πως έχει ψυχολογικό υπόβαθρο καθώς έχει παρατηρηθεί πως κάτω από συνθήκες συναισθηματικής πίεσης συχνά συσπώνται και οι μύες του περινέου και ο κόλπος καθιστώντας την σεξουαλική επαφή επώδυνη.

9.Κύστη βαρθολινείου αδένα

Οι βαρθολίνειοι αδένες είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου και εκκρίνουν μέσω ενός αγωγού βλέννη που υγραίνει την είσοδο του κόλπου. Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν ψηλαφώνται. Όταν ο αγωγός που μεταφέρει τη βλέννη προς τα έξω φράξει για κάποιο λόγο, συνήθως από κάποια φλεγμονή, ο αδένας διογκώνεται και μαζεύει υγρό σχηματίζοντας μια κύστη. Αν η κύστη μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να δώσει συμπτώματα, δηλαδή πόνο και δυσπαρεύνεια.

87884.jpg

Το άλγος που εντοπίζεται μετά την εισχώρηση του πέους στο βάθος του κόλπου, σχετίζεται συνήθως με παθολογία στην πύελο της γυναίκας, όπως:

1.Ενδομητρίωση

Είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Είναι μια χρόνια, καλοήθης νόσος, τα αίτια της οποίας δεν είναι απολύτως γνωστά .Υπάρχει σχέση της ενδομητρίωσης και του άλγους σε συγκεκριμένες στάσεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Επώδυνη συνουσία εμφανίζεται βέβαια σε σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης.

2.Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Είναι η φλεγμονή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων από κάποιο μικρόβιο. Όταν μια κολπίτιδα δε θεραπευτεί, υπάρχει η πιθανότητα η φλεγμονή να γίνει ανιούσα και να προσβάλλει τον τράχηλο, την μήτρα ή/και τις σάλπιγγες της γυναίκας. Η πυελική φλεγμονή δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Όταν προκαλεί συμπτώματα ωστόσο, το κυριότερο από αυτά είναι πόνος στο κάτω μέρος του σώματος. Σε ορισμένες γυναίκες, αυτός ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

3.Άλλες περιπτώσεις

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να συσχετιστούν με επώδυνη συνουσία είναι η πρόπτωση της μήτρας, η οπίσθια κλίση της μήτρας, τα ευμεγέθη ινομυώματα, οι κυστίτιδες, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οι αιμορροΐδες και οι κύστεις των ωοθηκών.

 

Η σχέση πολλών ζευγαριών λοιπόν δοκιμάζεται από τη δυσπαρευνία, αλλά με την κατάλληλη, συστηματική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με επιτυχία.

Μαριλή Ασκοξυλάκη

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

bottom of page