top of page

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Test Pap - Thin Prep - HPV DNA Test 

Η κυτταρολογική εξέταση τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και γι΄αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προληπτική εξέταση του καρκίνου του τραχήλου.

Tο Thin Prep (ή διαφορετικά Τεστ Παπανικολάου με την τεχνική υγρής φάσης) είναι η πρώτη πραγματική βελτίωση του κλασσικού Τεστ Παπανικολάου από την εμφάνιση του πριν από 50 χρόνια. Είναι η πιο αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδος προληπτικού ελέγχου και διάγνωσης βλαβών του τραχήλου της μήτρας. Tο Thin Prep επιτρέπει τη διενέργεια επιπλέον εξετάσεων, που τυχόν θα χρειαστούν (όπως το HPV-DNA test), στο ίδιο δείγμα, χωρίς επαναληπτική επίσκεψη και λήψη.Εγκυρες πηγές παγκοσμίως , έχουν αποδείξει ότι το Thin Prep Pap Test δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα (πάνω από 90%) από ότι το συμβατικό Test Pap. Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό.

Κολποσκόπηση

Η κυτταρολογική εξέταση τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (σε στάδιο που η θεραπεία είναι ριζική) και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προληπτική εξέταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Tο Thin Prep Pap Test είναι η πρώτη πραγματική βελτίωση του κλασσικού Test Pap (Τεστ Παπανικολάου) από την πρωτοεμφάνιση του πριν από 50 χρόνια.Είναι η πιο αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδος προληπτικού ελέγχου και διάγνωσης βλαβών του τραχήλου της μήτρας. Με το Τhin Prep προσφέρεται ταυτόχρονα η δυνατότητα ελέγχου και με HPV – DNA test χωρίς την ανάγκη λήψεως νέου δείγματος. Εγκυρες πηγές παγκοσμίως , έχουν αποδείξει ότι το Thin Prep Pap Test δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα (πάνω από 90%) από ότι το συμβατικό Test Pap. 

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τον λεπτομερή έλεγχο του τραχήλου, του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες. H συνήθης ένδειξη για κολποσκόπηση είναι η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου. Εφαρμόζεται στις γυναίκες με αλλοιώσεις ή προκαρκινικές βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος (κολποσκόπιο). Το κολποσκόπιο είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, που παρέχει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις και μπορεί να λαμβάνει φωτογραφίες για την απεικόνιση και αρχειοθέτηση της εικόνας του τραχήλου. Η εξέταση της κολποσκόπησης δεν διαφέρει πολύ από την εξέταση του Τεστ Παπ και σε γενικές γραμμές δεν είναι επίπονη. Αν ο θεράπων ιατρός το κρίνει σκόπιμο, γίνεται λήψη βιοψιών. Οι βιοψίες γίνονται με ειδικές λαβίδες και δεν πονάνε. Το τμήμα του ιστού που λαμβάνεται, αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

 Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα αφορά τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα και μπορεί να διαγνωστεί με πληθώρα εξετάσεων.για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών, η υστεροσαλπιγγογραφία η οποία συνίσταται κυρίως για τον έλεγχο των σαλπίγγων καθώς και το σπερμοδιάγραμμα για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων του σπέρματος.

Μετά από την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου θα αναλυθούν στο ζευγάρι οι δυνατότητες θεραπευτικής αντιμετώπισης που είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επίσης και οι πιθανότητες επιτυχίας που πιθανόν να έχει κάθε μια από αυτές. Η θεραπεία της υπογονιμότητας εξαρτάται από τα αίτια και περιλαμβάνει πολλούς τρόπους, όπως είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις σεξουαλικές συνήθειες, χορήγηση φαρμάκων (πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, σπερματέγχυση), χειρουργική επέμβαση και τέλος εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σπερματέγχυση

Αποτελεί μία και θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής. Πρόκειται για μία πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα αφού έχει επεξεργαστεί και ενεργοποιηθεί στο εργαστήριο τοποθετείται στην ενδομητρική κοιλότητα διαμέσου του τραχήλου με ένα ειδικό καθετήρα. Μοιάζει με το τεστ Παπ, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νάρκωση της γυναίκας.  Μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο περιβάλλον του ιατρείου ή κοντά στο εργαστήριο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, μετά από λίγη ώρα η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες της. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της μεθόδου είναι η διαβατότητα των σαλπίγγων, τουλάχιστον μίας εκ των δύο. Το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο ανέρχεται στο 10-17% ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν συνδυαστεί με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ίσως θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια. Κατά τη μέθοδο αυτή διεγείρουμε με φάρμακα τις ωοθήκες προκειμένου να παράγουν πολυάριθμα ωοθυλάκια. Εν συνεχεία την κατάλληλη χρονική στιγμή γίνεται η λήψη των ωαρίων διακολπικά με υπερηχογραφική καθοδήγηση (ωοληψία)και ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων από το δείγμα σπέρματος του άντρα στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Η γονιμοποίηση των ωαρίων γίνεται είτε με τη μέθοδο της κλασσικής γονιμοποίησης (IVF) είτε με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης (ICSI).

Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται σε κατάλληλα καλλιεργητικά μέσα και αναπτύσσονται σε έμβρυα. Μετά από 2-5 μέρες, τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στη μήτρα της γυναίκας (εμβρυομεταφορά) και 14 μέρες μετά την ωοληψία ακολουθεί το τεστ κύησης για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη. Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 45-48%  σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 35 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία τα ποσοστά επιτυχίας αρχίζουν να πέφτουν κάθε χρόνο για να φτάσουν σε γυναίκες 40 ετών γύρω στο 12% και να πέσουν εν συνεχεία ακόμα πιο πολύ και να καταλήξουν στο 2-3% στα 44 χρόνια. 

Κατάψυξη ωαρίων

Σταματήστε το βιολογικό σας ρολόι βάζοντας απλά το χρόνο στην κατάψυξη! Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, θέλοντας να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους. Εφαρμόζεται επίσης και σε γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο (προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία). Επειδή η γονιμότητα ως γνωστόν μειώνεται με την ηλικία, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη κύησης. Ιδανική θεωρείται η ηλικία μεταξύ 30-36 έτη. Για την συλλογή ωαρίων προς κατάψυξη, η διαδικασία είναι ίδια με την εξωσωματική γονιμοποίηση, δηλαδή

η ασθενής υποβάλλεται σε διέγερση των ωοθηκών της με τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Τα ωάρια που συλλέγονται αποθηκεύονται στους -196 βαθμούς με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης χωρίς να υπάρχει καμία υποβάθμιση της ποιότητας με την πάροδο του χρόνου.

Παρακολούθηση Κύησης και Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου

Η ιατρική παρακολούθηση της εγκύου είναι απαραίτητη για την ομαλή και ασφαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Για αυτό και μετά από την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για την επιβεβαίωση της κύησης, ακολουθεί μία σειρά επισκέψεων σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο αναπτύσσεται σωστά. Η συχνότητα των επισκέψεων θα εξαρτηθεί από την πορεία της εγκυμοσύνης, κατά κανόνα όμως  προγραμματίζονται κάθε 4 εβδομάδες μέχρι την 32η εβδομάδα. Από την 32η ως την 36η εβδομάδα η συχνότητά τους γίνεται πυκνότερη (ανά 2 εβδομάδες) ενώ τον τελευταίο μήνα ζητάται από την έγκυο να προσέρχεται σε εβδομαδιαία βάση. 

Ως κύησεις υψηλού κινδύνου εννοούνται εκείνες οι εγκυμοσύνες, στις οποίες είτε η μητέρα είτε το έμβρυο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι στις εγκυμοσύνες, με φυσιολογική εξέλιξη, καθώς και στις κυήσεις εκείνες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν στη γέννηση ενός παιδιού, το οποίο θα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, που βρίσκεται σε άμεση σχέση με την κύηση ή τον τοκετό.

Υπερηχογραφικός έλεγχος

 Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση με την οποία ελέγχουμε την ανατομία των εσωτερικών οργάνων. Με τον υπέρηχο ο γυναικολόγος είναι σε θέση να ελέξει το μέγεθος, τη σύσταση και τη μορφολογία της μήτρας και των ωοθηκών. Ανωμαλίες που αναδεικνύονται μέσω αυτής της εξέτασης συμπεριλαμβάνουν την υπερτροφία του ενδομητρίου,τα ινομυώματα, τους πολύποδες, τις κύστεις ωοθηκών καθώς και τη συγκέντρωση υγρού στις σάλπιγγες (υδροσάλπιγγες). Η κυκλική ανάπτυξη των ωοθυλακίων και του ενδομητρίου, μπορούν να αξιολογηθούν με ακρίβεια σε διάφορες φάσεις του καταμήνιου κύκλου, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ανταπόκριση σε πιθανές φαρμακευτικές αγωγές. Μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, ακόμα και τις ημέρες της περιόδου αν κριθεί απαραίτητο. Πρέπει να γίνεται μία φόρα τουλάχιστον το χρόνο στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Η εγκυμοσύνη μπορεί να παρακολουθηθεί από τα αρχικά της στάδια, ενώ μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως επιπλοκές όπως η αποβολή και η εξωμήτριος κύηση.Το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε διακοιλιακά, είτε διακολπικά, κατά περίσταση.

Αισθητική Ιατρική (Κοσμητική Ιατρική)

Η αισθητική ιατρική περιλαμβάνει το σύνολο των χειρουργικών και μη θεραπειών του γυναικείου σώματος που σκοπό έχουν τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης. Γίνεται εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών για επίλυση αισθητικών προβλημάτων όπως υπερτρίχωση λόγω ορμονικών διαταραχών (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κτλ) με τη χρήση laser Αλεξανδρίτη τελευταίας τεχνολογίας (Candela Gentle Laser Pro). Επίσης δίνονται  λύσεις στα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της γεννητικής περιοχής, όπως δυσμορφίες (υπερτροφία, ασυμμετρία) έξω γεννητικών οργάνων και χαλάρωση του πυελικού εδάφους που δημιουργεί ακράτεια ούρων. Οι επανορθωτικές αυτές τεχνικές  αποκαθιστούν ανατομικά και λειτουργικά την περιοχή και επιπλέον προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γυναικολογικές επεμβάσεις

Oι γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν ανάλογα με την ένδειξη να γίνουν είτε με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους (λαπαροτομία – ανοικτό χειρουργείο με τομή στο δέρμα) είτε με πιο σύγχρονες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως λαπαροσκόπηση (μέσω μικρών ξεχωριστών τομών) και υστεροσκόπηση. Περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα χειρουργείων, όπως ολική υστερεκτομή, χειρουργική των ωοθηκών, ινομυωματεκτομές, αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, της ενδομητρίωσης και της εξωμητρίου κύησης.  Ιδιαίτερη αναφορά τέλος, θα πρέπει να γίνει, σε μια ιδιαίτερη κατηγορία γυναικολογικών χειρουργείων, τα κολπικά χειρουργεία. Η κολπική Γυναικολογική Χειρουργική αφορά τις επεμβάσεις που θα πρέπει να διενεργηθούν σε περιπτώσεις πρόπτωσης μήτρας, ωστεοκήλης ή ορθοκήλης, χαλάρωσης των κολπικών τοιχωμάτων και του μηχανισμού στήριξης του περινέου γενικά. Αφορούν γυναίκες που είτε έχουν γεννήσει πολλά παιδιά, είτε γέννησαν μεγαλόσωμα παιδιά. 

bottom of page